Predstavitev knjige "PRAGERSKO (kronika)"

admin, 13.09.2017 - 12:53

V Zavodu za kulturo Slovenska Bistrica so izdali knjigo o zgodovini Pragerskega z naslovom »Pragersko (kronika)«. Avtor Mirko Munda je svojo pripoved od poselitve tega območja do prvih let po drugi svetovni vojni zgradil na pisnih virih in uradnih dokumentih ter jo prepletel s predstavitvami rodbin in posameznikov, ki so zaznamovali življenje kraja. Delo bogati tudi približno 250 družinskih fotografij in posnetki, ki ilustrirajo razvoj Pragerskega.

Knjiga bo predstavljena v okviru prireditev ob prazniku Krajevne skupnosti Pragersko − Gaj v sredo, 27. septembra, ob 18. uri v Kulturnem domu na Pragerskem.

Po predstavitvi se bomo družili ob prigrizku. Veseli bomo, če se boste povabilu lahko odzvali.

Mirko Munda: Pragersko – kronika (povzetek)

Močvirno in s hrastovimi gozdovi pokrito območje, na katerem se razprostira Pragersko, se je včasih imenovalo Hrastinje, kraj pa je dobil ime po plemičih Pragerjih, lastnikih približno kilometer proti zahodu oddaljenega dvorca, zgrajenega v 16. stoletju.

Mirko Munda je v kroniki Pragerskega zajel obdobje od prvih naselitev ljudi na tem območju ob koncu mlajše kamene dobe do prvih let po drugi svetovni vojni. Osredotočil se je na čas po zgraditvi Južne železnice na slovenskem ozemlju, na pisne vire, ki jih avtorji zapisov o zgodovini Pragerskega še niso zajeli, in na pričevanja potomcev pragerskih družin, ki so soustvarjale preteklost kraja in živele v njem. Pred bralcem se zvrsti galerija ljudi, ki so zaznamovali življenje Pragerskega, njihove izpovedi bogatijo družinske fotografije. Posebnost kronike so posnetki, ki so nastali ob posameznih dogodkih, in dokumenti, ki označujejo razvojne korake kraja.