Osrednja prireditev 43. praznika Krajevne skupnosti Pragersko - Gaj

admin, 23.09.2019 - 10:18

V nedeljo 22.09.2019 je v naši skupnosti potekala osrednja prireditev ob 43. prazniku Krajevne skupnosti Pragersko - Gaj.

Na slovestnosti sta zbrane nagovorila predsednik Krajevne skupnosti Pragersko - Gaj, Matej Arnuš in župan občine Slovenska Bistrica, dr. Ivan Žagar.

Tudi letos smo ob tej priložnosti podelili priznanja Krajevne skupnosti Pragersko - Gaj in sicer:

 

Posthumno priznanje KS Pragersko - Gaj prejme MIRAN KOKOL.

Pogosto spoznamo in dojamemo veličino človeka in njegovega dela šele takrat, ko nas za vselej zapusti. Tako se nam je zgodilo tudi z veliko prezgodaj umrlim Miranom Kokolom, neutrudnim, in kot zdaj vse bolj ugotavljamo tudi nenadomestljivim snemalcem kabelske televizije na Pragerskem. Miran se je s svojim delom tako globoko zarisal v življenje kraja in društev v njem, da se mu lahko poklonimo le z veliko zahvalo in spoštovanjem. Bil je neutrudni in najaktivnejši član ekipe krajevne kabelske televizije vse od njenega nastanka naprej. Kar nekako samoumevno se nam je zdelo, da ga srečamo na vseh prireditvah, vseh dogodkih v kraju, kjer je bilo potrebno ozvočenje ali pa smo dogodek želeli ohraniti pred pozabo. Tako so najprej na kasetah in kasneje na zgoščenkah ohranjeni vsi pomembni trenutki posameznih društev in krajevne skupnosti. Pa tudi sicer smo se lahko na vsaki prireditvi, ki smo jo organizirali, posvetili vsebini in drugi organizaciji, saj smo vedeli, da je za ozvočenje in snemanje poskrbljeno – Miran bo vse uredil. Pa njegovega dela nismo poznali le v našem kraju, ampak so ga vabili tudi na prireditve izven njega, da je posnel dogodke, ki so bogatili življenje krajev, društev, posameznikov. Bil je zvesti sodelavec KTV Slovenska Bistrica, pogosto so njegove posnetke vrteli na programu SIP, s fotografskim aparatom pa je zabeležil številne zanimive trenutke.

Morda se še niti ne zavedamo, kako dragoceno delo je opravil. Mnogo dogodkov shranimo v spomine, a naš spomin počasi peša in marsikaj se pozabi. Vse, kar je Miran posnel in arhiviral, pa ostaja za vselej zapisano.

Tako kot naš spomin nanj in naša hvaležnost za ves njegov prispevek kraju. Zato mu posthumno podeljujemo priznanje KS Pragersko Gaj.

 

Priznanje KS Pragersko - Gaj prejme ŽANA GODEC.

Priznanje KS Pragersko Gaj prejme za športne dosežke v preteklih sezonah mlada odbojkarica Žana Godec.

Žana je začela odbojko igrati že v 3. razredu OŠ, v sezoni 2012/13, v Odbojkarskem klubu Formis Hoče, kjer igra še danes in od vsega začetka zelo uspešno. S soigralkami je že v sezoni 2014/15 osvojila naslov državnih prvakinj v MINI  odbojki.  V sezoni 2018/19 je s svojimi soigralkami brez poraza osvojila naslov državnih prvakinj med 63 ekipami v kategoriji starejših deklic. V tej sezoni je bila registrirana tudi za člansko ekipo Formule Formis, kjer je dobila priložnost, da je igrala proti svojim vzornicam v prvi slovenski ligi in na koncu prvenstva s soigralkami osvojila odlično 5. mesto. Njen talent ni ostal neopažen, saj jo je trenerka slovenske reprezentance U16 uvrstila med kandidatke za slovensko reprezentanco in Žana se je z marljivim delom in dokazovanjem vanjo tudi uvrstila. Januarja 2019 so na Slovaškem potekale kvalifikacije za evropsko prvenstvo, kamor se je uvrstila le prva ekipa. Naša dekleta so premagala reprezentance Hrvaške, Slovaške, Češke, Izraela in Madžarske ter se uvrstile na evropsko prvenstvo, ki je potekalo v Zagrebu in Trstu. Z odlično igro v Zagrebu so se uvrstile med štiri najboljše ekipe stare celine in v Trstu na zaključku prvenstva osvojile odlično in povsem nepričakovano 4. mesto na evropskem prvenstvu.

Ob vsem doseženem Žani iskreno čestitamo z željo, da ostane tako uspešna tudi v prihodnje in nas še naprej razveseljuje z odličnimi dosežki.

 

Plaketo KS Pragersko Gaj za leto 2019 prejme Ribiška sekcija Pragersko.

Ribiška sekcija Pragersko je vpeta v delo Ribiške družine Slov. Bistrica, ki je letos zaokrožila 60 let svojega delovanja. Ribiška sekcija Pragersko je sicer nekoliko mlajša, a je lani dopolnila že 40 let delovanja in skrbi za naše ribnike in njihovo okolje. Skrbi za okrog 30 ha vodnih površin in za ves živelj ob ribnikih in v njih.

Člani in drugi prostovoljci skrbijo za okolje in prostor kar osmih ribnikov, v katerih je dovoljen ribolov. V ribiški sekciji vsako leto organizirajo do deset delovnih akcij, trikrat letno izvedejo čistilne akcije, vsako leto pa v ribnike vlagajo tudi večje število rib.  Sekcija šteje približno 85 članov, kjer prevladuje večinoma starejša populacija. Vendar vsako leto narašča vpis novih in mladih članov, ki so željni ribiškega znanja in se radi preizkušajo v ribolovu.   Sekcija razpolaga z ribiškim domom, ki je bil zgrajen ob ustanovitvi ribiške sekcije Pragersko na pobudo ribičev Štefana Gumzeja, Štefana Zafošnika, Jožeta Tratnika, Feliksa Mikložiča, Franca Jeršiča – Raca, Ivana Erkerja in še nekaj drugih. Ti so najbolj pripomogli k izgradnji ribiškega doma, za kar so jim še dandanes hvaležne mlajše generacije ribičev. Zdajšnji upravnik doma je Janko Mikložič, v njem pa čas z veseljem preživljajo tako čuvaji, gospodarji, člani ribiške sekcije kot ribiči turisti in drugi obiskovalci.  V ribnikih, ki jih upravlja ribiška sekcija Pragersko, živi mnogo vrst rib. Velja omeniti, da v ribniku Gaj najdemo kapitalne primerke krapov, amurjev in somov. Nedolgo tega je ribiča utrudil 50 kg težak in 2 m dolg som. Vsi ribniki so polni ribje populacije, tako da prav nobenega pravega ribiča ne pustijo ravnodušnega.

Ribiška sekcija Pragersko s svojo prekrasno naravno kuliso, raznovrstno ter bogato ribjo populacijo in prijaznimi člani vabi vse poštene športne ribiče, da se jim pridružijo, mi pa jim v zahvalo za skrb in varovanje dragocene naravne dediščine izročamo plaketo KS Pragersko Gaj.

 

Iz leve proti desni: Matej Arnuš, predsednik KS Pragersko - Gaj, Lidija Vincekovič, podpredsednica KS Pragersko - Gaj, Žana Godec, prejemnica priznanja KS Pragersko - Gaj, Mikložič Janko, prejemnik plakete KS Pragersko - Gaj, Majda Kokol, posthumno priznanje za Miru Kokol, dr. Ivan Žagar, župan občine Slovenska Bistrica.

 

Kulturni program so izvedli članice in člani mešanega PZ DPD Svoboda Pragersko in učenke iz OŠ Antona Ingoliča Spodnja Polskava podružnice Pragersko z izvedbami:

- Niko Grafenauer: ČASEma Grenko, Zoja Furlan, Mia Windish. Lučka Raosavac, Urška Košak.

- Niko Grafenauer: ŽIVLJENJE: Lara in Tia Moškon, Zoja Brezovnik.

- Tia Moškon pa je zaigrala še etudo Lemoine op 26.